FamilyTreeDNA – vad händer – måste jag göra något? Genomgång 28 Augusti kl 19

Har du också fått meddelandet i FamilyTreeDNA´s blogg, kanske läst och inte riktigt vet vad du behöver göra?

Presentation kring vad som händer mellan FamilyTreeDNA och MyHeritage, tips om vad du skall tänka på och praktiska råd (Lisbet Rodin).

 

Frågestund så lång det behövs – tid för avslutning därför osäker.

Öppet för medlemmar i Föreningen Släktdata. Alla medlemmar kommer att få Zoom-länken dagen innan. Max antal 100 personer.

 

Detta är den första av höstens (förhoppningsvis) månatliga presentationer för medlemmar.

Vill du bli medlem och stödja föreningens arbete?

Swisha 150 kr till 1234999884

 

Betalar du in samma dag som föreläsningen vänligen skicka mejl till [email protected]

Händer hos Släktdata – Fritextsökningen utökad

Visst är det härligt att ha lite “nördar” i sin omgivning – och Släktdata har sådana både på programmeringssidan och i registreringsleden.

Vi har registrerare som skriver av kyrkböcker och annat för att bidra till vår registersamling – och utan dem blir det inga register att söka i.

Vi har programmerare som gärna grunnar och klurar på hur man kan söka i registren på ännu fiffigare sätt – och utan dem kan man inte söka i registren.

Det har en tid funnits möjligheten att “fritextsöka” dvs göra en sökning överallt i registren, inte bara i specifika fält. En bostadsadress som är inskriven bland faddrarna, en fadders efternamn, en dödsorsak som är inskriven…… bara det finns inskrivet i de inskickade registren kan man söka utanför det vanliga “formuläret”. Nu har den blivit ännu bättre!

För att komma till fritextsökningen klickar du på den lilla korsade pilen uppe till höger 

Jag testade att söka på ordet “vådelig” – ofta använt i domböcker när dödorsaken varit en olycka – och kryssade i just Död(bok) och fick många träffar. Om jag nu skulle vara ute efter att skriva en uppsats om vådeliga händelser….

Och när jag sökte på Been (släktnamn) och kryssade i Födda fick jag träffar där min anfader döpt barnet….. sedan dyker ordet been i betydelsen “ben” om jag kryssar i Domböcker också.

Du träffar Mats-Olof Sander (en av hjärnorna bakom fritextsökningen) i vår monter på Släktforskardagarna i Malmö. Men här är lite tips så länge…

Sökresultatet uppdateras efterhand som man skriver i sökfältet. I vänsterkanten visas en färgad rektangel som grovt anger hur bra sökträffen är. Om dessa rektanglar är gråa så är det ett dåligt sökresultat och då bör man antingen skriva in fler sökord eller gå tillbaka till ordinarie sökning.

Vad kan man då göra med denna funktion?

T.ex så kan man:

– söka på flera namn samtidigt, t.ex man och hustru (hulda alfrida johan viktor)

– söka på flera stavningsvarianter (junggren ljunggren jungren)

– söka med “wildcard”, både i början och slutet på ord (ljung*)

– utesluta ord från sökresultatet (johan viktor sander -hällefors -nyhammar)

– söka på exakta år eller i viss utsträckning även exakta datum (johan viktor 1878-01-21)